Oude software vervangen door een maatwerk App.

07-06-2021 om 15:10 uur Jean-Paul van der Meer BlogNieuws
"Wanneer is software aan vervanging toe?"
Oude software vervangen door een maatwerk App. Software verouderd en naar verloop van tijd voldoet software vaak niet meer aan de behoeften van gebruikers of het is geen veilige software meer.

Dat kan het resultaat zijn van veranderende eisen op het gebied van bedrijfsprocessen, veiligheidseisen die aan de software worden gesteld, of bijvoorbeeld de beschikbaarheid van een beter product. Iedereen komt op een punt waar je zal moeten beslissen: kan de huidige software haar werk nog doen met enkele aanpassingen, of is het tijd voor een nieuw product? Hoe bepaal je dit? Daar helpen we je bij in dit artikel.

Uitstellen beslissing software ontwikkeling

Organisaties stellen het maken van beslissingen rondom bedrijfssoftware vaak uit. Of het nu gaat om huidige software upgraden of nieuwe software ontwikkelen. Niet gek, nieuwe software brengt immers extra tijd en kosten met zich mee:  implementatiekosten, eventueel training van medewerkers en het reorganiseren van bedrijfsprocessen. Daar zitten bedrijven vaak niet op te wachten.

Daartegenover staat dat je -door beslissingen uit te stellen- voordelen misloopt. Denk aan nieuwe features die bijvoorbeeld voor een efficiëntieslag kunnen zorgen, beter inzicht geven in bedrijfsprocessen en bedrijfsprocessen verbeteren. En ook niet te onderschatten: de veiligheidsrisico’s. Verouderde software is immers meestal geen veilige software.

Voldoet mijn software nog aan organisatie-eisen?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: in hoeverre voldoet onze huidige software nog aan de eisen van mijn organisatie? In de meeste gevallen staat een organisatie niet stil, maar ontwikkelt deze zich. Daarmee veranderen ook de eisen aan software en applicaties die gebruikt worden. Vaak zie je dat in de loop der jaren dat het aantal applicaties is toegenomen. Er komt een punt, dat het vanwege efficiëntie en procesverbetering tijd is om daar de bezem door te halen.

Wat zijn de key requirements van jouw software?

Om te bepalen of jouw software nog voorziet in de juiste behoeften moet je weten wat de key requirements zijn. De vereisten waaraan de software minimaal aan moet voldoen. Stel daarom een lijst op met deze vereisten en bepaal hoe belangrijk iedere vereiste is. Doe dit zorgvuldig, alleen dan stelt de lijst je in staat om de juiste keuzes te maken. Daarnaast is het belangrijk om iedere vereiste van een context te voorzien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de achterliggende reden van iedere requirement. Een uitgebreide analyse van deze vereisten en hun context: een requirements profile, helpt je vervolgens om te beslissen of het tijd is om te upgraden of te vervangen.

Reverse engineering om software vereisten te bepalen

Een goede methode om hierbij te hanteren is reverse engineering, oftewel je onderzoekt de software zelf om daaruit af te leiden wat de eisen zijn waar het product aan probeert te voldoen. Het leuke van deze techniek is dat dit evenwel toegepast kan worden op nieuwe software of een potentieel vervangend product. Op deze manier ontdek je mogelijk nieuwe technologische innovaties en kom je vereisten tegen waarvan je wellicht nog niet wist dat jouw bedrijf deze nodig heeft. Het opgestelde requirements profile, de potentieel vervangende software en de bestaande software, kun je over elkaar heen leggen en zo maak je een degelijke vergelijking.

Software ontwikkeling bijhouden

Houd daarbij wel in het achterhoofd dat software sowieso onderhoud nodig heeft. Zelfs wanneer de software nog prima voorziet in de huidige behoeften van jouw business. Het kan natuurlijk dat die behoeften niet veranderen. Desondanks zul je je software onvermijdelijk moeten blijven updaten. Support en ondersteuning vervallen immers op een gegeven moment en de technische vooruitgang die geboekt wordt bij updates wil je  niet mislopen.

Bedrijfsprocessen optimaliseren

Het vervangen van bestaande software is vooral de beste keuze wanneer jouw organisatie zich ontwikkeld heeft tot het punt dat de bestaande software niet meer voldoet en het aan essentiële mogelijkheden ontbreekt. Op dit punt is het de investering waard om nieuwe software en/of applicaties te ontwikkelen welke perfect aansluiten bij jouw requirements met als doel: bedrijfsprocessen optimaliseren.

Jean-Paul van der Meer

Mail Jean-Paul
BlogNieuws
Deel:

Meer weten over wat Nxtapps voor u kan betekenen?

Neem contact op met Jean-Paul van der Meer
Telefoon 256x256  06 51 13 91 73  |  Mail 256x256  jean-paul.vandermeer@nxtapps.nl

Stel ons een vraag